با حضور پرینترهای جوهرافشان، در دهه هشتاد، انقلاب بزرگی در دنیای چاپگرها اتفاق افتاد و به تدریج به دلیل کیف خوب چاپشان بسیار محبوب شدند. در این مقاله از وبلاگ خانه پرینتر، قصد داریم درباره مکانیزم پرینترهای جوهرافشان، انواع آن، بخشهای مختلف (Ink jet printer) با شما صحبت کنیم و اطلاعات خوبی در این رابطه در اختیارتان بگذاریم. پس همراهمان باشید.
منظور از چاپگرهای جوهر افشان چیست و چگونه عمل میکنند؟
منظور از پرینترهای جوهرافشان، هر چاپگری است که قطرات بسیار کوچک جوهر به قطر 50 تا 60 میکرون را روی کاغذ میریزد تا تصویری ایجاد کنند. این نقطهها میتوانند رنگهای مختلف داشتهباشند و با هم ترکیب شوند و درنهایت، طرحی باکیفیت بسازند. به منظور آشنایی با مکانیزم پرینترهای جوهر افشان، لازم است ابتدا با انواع آنها، طرز کار هرکدام، قطعات و اجزای تشکیلدهندهشان آشنا شویم.
انواع پرینتر جوهرافشان
چاپگرهای جوهر افشان انواع مختلفی دارند، اما مکانیزم کلیشان یکی است و همگی، از گرمای بیش از حد جوهر، برای چاپ استفاده میکنند؛ اما، روش گرم کردن آنها با هم تفاوت دارد و همین موضوع موجب تنوع در آنها شدهاست. در این قسمت به معرفی انواع Ink jet printer و طرز کار هرکدامشان میپردازیم:
1. چاپگر جوهر افشان حرارتی
در این مدل پرینتر، حرارت نقش اصلی را بازی میکند و جوهر را تغییر حالت میدهد. به همین دلیل به آن پرینتر جوهر افشان حرارتی میگویند.
طرز کار پرینترهای جوهر افشان حرارتی
کارتریج از یک سری فضاهای بسیار کوچک تشکیل شده که هرکدام یک بخاری داخلی دارند و به صورت فوتولیتوگرافی طراحی شدهاند. جوهر در این اتاقکها آنچنان گرم میشود که تغییر حالت میدهد، سپس روی برگه میریزد و رنگ مورد نظر چاپ میشود.
2. پرینترهای جوهرافشان پیزوالکترونیک
مکانیزم پرینترهای جوهر افشان پیزوالکترونیک با سایر مدلها تفاوت دارد. در این مدل، یک ماده پیزوالکترونیک در داخل هر نازل وجود دارد که جوهر را از حالت مایع خارج کرده و از طریق نازل موجود، روی برگه سراریز میشود. در این مدل چاپگر، یک نرمافزار داخلی وجود دارد که وظیفه کنترل رنگ را بهعهده دارد. هزینه رنگ در چاپگرهای جوهرافشان پیزوالکترونیک بسیار کمتر، اما سرعت چاپ بیشتر هستند. افرادی که نیاز به چاپهای طولانی دارند، برای کارهای سنگین از این مدل چاپگر استفاده میکنند.
قطعات پرینتر جوهرافشان
در این قسمت به معرفی اجزای چاپگرهای جوهرافشان میپردازیم:
· بدنه کارتریج؛
جوهر چاپگر در بدنه کارتریج نگهداری میشود و با توجه به نوع پرینتر، دارای کارتریج مشکی یا رنگی است. کارتریجها میتوانند بهصورت جدا یا در کنار هم در بدنه دستگاه قرار بگیرند.
· هد کارتریج پرینتر جوهرافشان؛
هسته اصلی چاپگرهای جوهرافشان، هد آنهاست که جوهر را روی کاغذ انتقال میکند و از قسمتهای زیر تشکیل شدهاست:
1. صفحه نازل؛
صفحه نازل، بخشی از کارتریج است که جوهر در حین چاپ از آن خارج میشود.
2. صفحه پوشاننده؛
صفحه پوشاننده، کار حفاظت نازلها را در زمانهایی که استفاده نمیشوند، بهعهده دارد.
3. محفظه جوهر معمولی؛
محفظه اصلی جوهر، جایی است که جوهر قبل از چاپ در آن قرار میگیرد.
4. بستر پیزوالکترونیک؛
کریستالها، در پرینترهای پرینترهای پیزوالکتریک، توسط بستر در جای خودشان قرار میگیرند. لرزش کریستالها در بدنه، موجب خروج جوهر از نازلها میشود. این فرآیند بهصورت قطرهای و در فواصل منظم اتفاق میافتد.
5. صفحات مقاومت فلزی؛
صفحات مقاومت فلزی با کمک جریان الکتریکی ضعیف در پرینترهای حرارتی گرم میشوند، با گرم شدن این صفحات، جوهر نیز در آنها گرم میشود و درنهایت جوهر روی کاغذ پاشیده خواهد شد.
· موتور (Stepper)؛
موتور Stepper هد دستگاه را با دقت و خطای کمتر در طول کاغذ جابهجا میکند.
· تسمه؛
هد به کمک یک تسمه به موتور Stepper متصل میشود و با حرکت دادن تسمه، هد پرینتر نیر حرکت میکند.
· نوار تثبیتکننده؛
نوار تثیبکننده در چاپگرهای جوهرافشان، همزمان با حرکت هد نقش ثبات و پایداری به آنها میدهند.
· سینی کاغذ؛
بیشتر چاپگرهای جوهرافشان دارای سینی هستند. برخی از آنها نیز دارای فیدرند که با زاویهای در پشت پرینتر باز و بسته میشود و کاغذهای مخصوص پرینتر در آنجا قرار میگیرند.
· منبع تغذیه؛
پرینترهای جوهر افشان در گذشته یک ترانسفورماتور خارجی داشتند که برای تغذیه از آن استفاده میکردند. این روزها شرایط فرق کرده و اکثر چاپگرها از منبع تغذیه استاندارد استفاده میکنند که در خود دستگاه قرار میگیرد.
· مدار کنترل؛
مدار موجود در پرینترهای جوهر افشان نه تنها جنبههای مکانیکی عملکرد دستگاه را کنترل میکنند، بلکه، اطلاعات ارسال شده از رایانه به چاپگر را هم رمزگشایی میکنند.
پورتهای چاپگر؛
چاپگرهای جوهرافشان امروزی اکثرا دارای پورت USB هستند.
· انواع کارتریج؛
شناخت انواع کارتریج برای درک عملکرد چاپگرهای جوهرافشان، لازم است. در این قسمت به معرفی انواع کارتریج میپردازیم:
1. کارتریج (Dye)
کارتریجهای دای، مایع رنگی دارند و جوهر در آنها با آب مخلوط میشود. درواقع؛ 95 درصد از کارتریجهای Dye از آب تشکیل شدهاند.
2. کارتریج (Pigment)
کارتریجهای مبتنی بر پیگمنت، به نسبت جدیدترند و بیش از آنکه حالت مایع داشتهباشند، به صورت پودری خشک و جامدند که در داخل کارتریج با آب ترکیب میشوند.
· انواع مخرن؛
برای آشنایی بیشتر با طرز کار چاپگرهای جوهر افشان باید به این مسئله نیز اشاره کنیم که مخزن جوهر نیز در این نوع پرینترها در دو نوع دائمی یا قابل شارژند.
مکانیزم پرینترهای جوهر افشان بهصورت کلی
چاپگرهای جوهر افشان نسخه کامل شده پرینترهای سوزنی هستند. در مکانیزم چاپگرهای جوهر افشان، بهجای استفاده از سوزن، چند تفنگ بسیار ریزالکترونیکی دارند که برای پاشیدن جوهر استفاده میشوند.
در اصل، فایلهای چاپشده با چاپگرهای جوهرافشان هنوز هم به شکل نقطهای، در فواصل بسیار ریز و نزدیک بههم هستند. برندهای مطرح و صاحبنام همچون کانن، اپسون، اچپی هرکدام چاپگرهای جوهر افشان خوبی تولید کردهاند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
طرز کار چاپگرهای جوهر افشان کانن (Canon)
برند معتبر کانن از سال 1397 میلادی فعالیت خود را در حوزه دوربینهای عکاسی، دستگاههای فتوکپی آغاز کرد و امروزه فعالیتش را در بخشهای مختلف از جمله پرینترهای رایانهای، دوربینهای دیجیتال و ویدیویی، دوربینهای تکلنزی بازتابی و پویشگر ادامه دادهاست. این برند معتبر با طراحی و تولید چاپگرهای جوهرافشان Canon، به نام (Bubble Jet ) توانسته به برندی پیشگامتر در حوزه صنعت و چاپ تبدیل شود.
روش کار پرینترهای Bubble Jet
- با گذر جریان برق و تولید گرما، جوهر داخل نازل به نقطه جوش میرسد؛
- جوهری که به نقطه جوش رسید، تولید حباب میکند؛
- با تشکیل حبابها، خلاء کمی در نازلها ایجاد میشود و همین خلاء موجب پرتاب حبابها و جوهر از نازل روی برگه میگردد؛
- با این شیوه نازل گرم شده و چاپ انجام میشود؛
- این چرخه مدام تکرار میگردد.
آشنایی با مکانیزم پرینترهای جوهر افشان اپسون (Epson)
اپسون یک شرکت ژاپنی و زیرمجموعه «سیکو»، تولیدکننده ساعتهای مطرح در جهان است. این شرکت از سال 1994، به تولید چاپگرهای جوهر افشان پرداختهاست. پرینترهای آن از نوع پیزوالکترونیک هستند و با کمک جریان الکتروینک جوهر را پیش از خروج از تفنگهای الکترونیکشان گرم میکنند.
طرز کار چاپگر جوهر افشان (hp)
یکی از برترین شرکتهای فعال در زمینه رایانه، برند معتبر و مشهور «اچ پی» است. پرینترهای این مدل از لحاظ کیفی، عملکرد بسیار خوبی دارند. روش کار چاپگرهای جوهر افشان hp بدینگونه است:
- مخزن جوهر تامین رنگ دستگاه را از طریق لولههای کوچک انجام میدهد؛
- قطرات جوهر از انتهای لوله به سمت نازل پرتاب میشوند؛
- جوهر در این مرحله، از حالت مایع به بخار تبدیل میگردد. در این قسمت کریستالهای پیزوالکترونیک به سمت بیرون پرتاب شده و موجب گرمای جوهر میشود.
- گرمای جوهر موجب خم شدن غشای اصلی چاپگر شده و جوهر به سمت بیرون هدایت میگردد.
- فشار از طریق غشای خم شده به انتهای لوله گرم شده وارد شده و جوهر در این قسمت، فشرده و آمادهی پرتاب روی برگه میشود.
و اما در آخر
در این مقاله سعی کردیم، هرآنچه که در رابطه با مکانیزم پرینترهای جوهر افشان وجود دارد را به صورت کوتاه و مختصر در اختیارتان بگذاریم. چنانچه قصد خرید انواع مانیتور، پرینتر، اسکنر، انواع کاغذ، ویدیو پروژکتور، فکس و … دارید، میتوانید از طریق سایت خانه پرینتر اقدام کنید.
خانه پرینتر یک فروشگاه خرید اینترنتی زیر مجموعه شرکت «سرزمین کالاهای هوشمند خاورمیانه» است. در این فروشگاه ما مدعی هستیم، تمامی محصولاتمان با ضمانت «اصل بودن کالا» و «پایینترین قیمت» به مشتریان عرضه میشود.کافی است یک بار از محصولات ما خریداری کنید تا متوجه کیفیت خوب آنها شوید.
منبع: computer.howstuffwork/edgecolours