زمان به سرعت برق و باد میگذرد و شاید باورمان نشود؛ از زمان تولید اولین پرینترهای سه بعدی در دهه 80، چیزی بیش از 20 سال میگذرد. در ابتدا، زمانیکه چاپگرهای سه بعدی روانهی بازار شدند، از آنها فقط در کارهای پزشکی، تحقیقات دانشگاهی، صنعتی و … استفاده میشد و کمتر کسی فکر میکرد که یک روزی، پرینترهای سه بعدی در تهیه موادغذایی نیز وارد چرخهی بازار شوند. امروز ما در وبلاگ خانه پرینتر، قصد داریم دربارهی کاربرد پرینترهای سه بعدی در مواد غذایی با شما سخن بگوییم. چنانچه این موضوع برای شما نیز جذاب است، با ما در ادامهی مقاله همراه باشید.
پرینترهای سه بعدی چگونه در تولید مواد غذایی به کار میآیند؟
چیزی که ممکن بود زمانی در حد یک رویا و خیال باشد، به سرعت در حال تحقق است. چاپ سه بعدی غذا، چندسالی است که به شدت مطرح شده و رشد نیز یافتهاست. امروزه از گوشت گرفته تا دسر، میوه و شکلات را با کمک چاپگرهای سه بعدی میتوان به راحتی و در زمان کوتاه تهیه کرد و حتی به نقاط دور که از مشکل بیغذایی رنج میبرند، ارسال کرد. از پرینترهای سه بعدی میتوان، برای تهیهی موادغذایی خاص برای افرادی که رژیم غذایی ویژه دارند، همچون سالمندان یا افرادی که مشکلات قندی و … دارند، کمک گرفت. با ما در وبلاگ خانه پرینتر، همراه باشید تا لیستی کوتاه از کاربرد پرینترهای سه بعدی در مواد غذایی را با شما در میان بگذاریم:
تهیه مایعات و میوه با کمک پرینترهای سه بعدی
تولید مواد غذایی همچون شکلات، شیرینی و حتی پیتزا با کمک پرینترهای سه بعدی باورپذیر هستند، اما تولید میوه با کمک این چاپگرها به نظر غیرقابل باور میآید. شرکت طراحی (nūfood) اولین شرکت تولید پرینتر مایع در جهان است که توانسته میوههای گوناگون در رنگ و اشکال مختلف تولید کند. این کار را توسط ربات هوشمندی به نام (Dovetailed) انجام میدهد. پرینتر سه بعدی (Nufood Dovetailed) اولین چاپگر سه بعدی برپایهی مایع در جهان است که میتواند میوه سه بعدی تولید کند. این چاپگر آبمیوههای مختلف را با پودر «آلژینات سدیم» ترکیب کرده و میوههای متنوع میسازد. امروزه استفاده از این آبمیوهها هنوز به صورت همهگیر رواج نیافته و تنها در غذاهای لوکس و کوکتلهای خاص استفاده میشوند.
تهیه گوشت با کمک پرینترهای سه بعدی
از جمله کاربرد پرینترهای سه بعدی در مواد غذایی، تهیه گوشت و مواد پروتئینی مختلف در این راستاست. محصولات تهیه شده؛ همگی گیاهی هستند اما شباهت زیادی به گوشتهای واقعی داشته و خواص آنها را نیز دارند.
تهیه شکلات با پرینترهای سه بعدی
شکلاتهای تولید شده با کمک چاپگرهای سه بعدی محبوبیتشان هر روز بیشتر میگردد. در حال حاضر شرکتهای زیادی در جهان وجود دارند که از چاپ سه بعدی برای تولید شکلاتهای خاص و منحصر به فرد کمک میگیرند. یکی از همین شرکتها و در واقع اولین آنها، (Mona Lisa 3D Studi) است که محصولات مختلفی را به صورت شکلات پرینتر سه بعدی روانهی بازار کردهاست.
تهیه پاستا با کمک پرینترهای سه بعدی
اغلب ما شرکت ایتالیایی (Barilla) را به دلیل کیفیت خوب محصولات ماکارونیاش میشناسیم. این شرکت از سال 2016 به منظور تولید اولین ماکارونیهای سه بعدی با شرکتی هلندی به نام (TNO) همکاریاش را شروع کرد. Barilla امروزه دارای 15 مدل جدید ماکارونی مختلف است که همگی توسط چاپگر سه بعدی در اشکال منحصر به فرد و خاص تولید شدهاند.
تهیه غذاهای دریایی با کمک پرینترهای سه بعدی
یک استارت آپ اتریشی به نام (Revo Foods) با استفاده از گیاهان مختلف شروع به تولید محصولات دریایی مانند برشهای ماهی قزل آلا کردهاست. هرچند این شرکت هنوز این محصولاتش را به صورت عمده تولید و روانهی بازار نکرده، اما امید است که در آیندهای نزدیک از فنآوری سه بعدی برای توسعه این خط تولید کمک بگیرد.
تهیه غذای سه بعدی براساس جلبک دریایی
جلبک دریایی منبع مهمی از پروتئین گیاهی است. در کشور شیلی مسئولان تغذیه به منظور جذب کودکان، با کمک پرینترهای سه بعدی، مجسمههای بامزهی خوراکی از جلبک دریایی (Cochayuyo) تهیه کردهاند تا بچه ها رغبت بیشتری به خوردن این پروتئین گیاهی مفید داشته باشند.
تهیه کیک با کمک پرینترهای چاپگرهای سه بعدی
تا حالا به این موضوع فکر کردهاید که از چاپگرهای سه بعدی نیز میتوان برای تولید کیک استفاده کرد؟ از جمله کاربرد پرینترهای سه بعدی در مواد غذایی، تهیه کیک با کمک قالبهای چاپ سه بعدی است. یکی از افراد موفق در این زمینه (Dinara Kasko) است که در اصل یک معمار بوده، اما امروزه تبدیل به یک شیرینیپز خلاق و مشهور اینترنتی شدهاست.
تهیه ظروف آشپزخانه با کمک پرینترهای سه بعدی
تهیه ظروف آشپزی نیز از جمله کاربرد پرینترهای سه بعدی در مواد غذایی است. با کمک این فنآوری تولید زباله کاهش یافته و میتوان محصولاتی قابل بازیافت تولید کرد. برای تولید ظروف آشپزخانه از پلاستیکهای (PLA) استفاده میشود که کاملا قابل بازیافت هستند.
تبدیل ضایعات موادغذایی به کارد و چنگال با کمک چاپگر سه بعدی
برخی شرکتها، همچون شرکت هلندی (Upprinting Food) از ضایعات موادغذایی استفاده کرده و به تولید مواد غذایی منحصر به فرد و پایدار میپردازد. این شرکت یک ابتکار جالب انجام داده و از پسماندهای غذایی استفاده کرده و اشیاء روزمره همچون کارد، چنگال، بشقاب، کاسه و … را تولید کردهاست.
و اما در آخر…
در این مقاله سعی کردیم شما را با بخشی از کاربردهای پرینتر سه بعدی در مواد غذایی آشنا سازیم. چنانچه قصد خرید انواع مانیتور، پرینتر، اسکنر، انواع کاغذ، ویدیو پروژکتور، فکس و … دارید، میتوانید از طریق سایت خانه پرینتر اقدام کنید. خانه پرینتر یک فروشگاه خرید اینترنتی زیر مجموعه شرکت «سرزمین کالاهای هوشمند خاورمیانه» است. در خانه پرینتر ما مدعی هستیم، تمامی محصولاتمان با ضمانت «اصل بودن کالا» و «پایینترین قیمت» به مشتریان عرضه میشود.کافی است یک بار از محصولات ما خریداری کنید تا متوجه کیفیت خوب آنها شوید.
منابع: dovetailed/ azom/3dnatives