تلویزیون یا مانیتور؟ کدام یک بهتر است؟ اگر به صورت کلی به قضیه نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد، هر دو از یک تکنولوژی پیروی میکنند و حتی میتوان تلویزیونها را به کامپیوتر نیز وصل کرد و از آن استفاده نمود. اما به طور یقین، کارایی آن با یک مانیتور عادی، متفاوت است.
امروز ما در وبلاگ خانه پرینتر، میخواهیم به بررسی تفاوت مانیتور و تلویزیون بپردازیم و در آخر نتیجهگیری کنیم:” تلویزیون بهتر است یا مانیتور؟” پس تا انتهای مقاله، همراهمان باشید.
تفاوت مانیتور و تلویزیون در چیست؟
اغلب نمایشگرها، تأخیر ورودی یا (input lag) کمتری دارند. نرخ تازهسازی آنها بالاتر و زمان پاسخدهیشان سریعتر است. مانیتورها برای بازیهایی همچون ps5 گزینهی بهتری هستند. اما تلویزیونها نسبت به هزینهای که پرداخت میشود، بزرگتر و مقرون به صرفهترند و میتوان از آنها برای نمایش فیلم یا برنامههای تلویزیونی استفاده کرد.
مانیتورها به گونهای طراحی شدهاند که فاصلهی چندانی با کاربر ندارند و روی میز قرار میگیرند. تصاویر در مانیتورها از طریق اطلاعات تصویری و گرافیکی بخش سختافزار کامپیوتر به نمایش در میآیند. در حالیکه تلویزیونها، دستگاههای مستقلی هستند که تصاویر را از فاصلهی بسیار دورتر از کاربر به نمایش در میآورند. این دستگاهها، برای نمایش تصاویر، از تیونرهای فرکاس رادیویی داخلی و سخت افزارهای مختلف ماهوارهای استفاده میکنند. اگر بخواهیم درباره تفاوت این دو با یکدیگر بیشتر صحبت کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1.اندازه صفحه نمایش در زندگی روزمره
یکی از آشکارترین تفاوت مانیتور و تلویزیون، اندازهی آنهاست. اغلب مانیتورها، ابعاد کوچکتری نسبت به تلویزیونها دارند و کاربر در فاصلهی کمتر از آنها قرار میگیرد.
2.تفاوت در قیمت
یکی دیگر از مواردی که در تفاوت مانیتور و تلویزیون باید به آن اشاره کنیم، قیمت و هزینهی آنهاست. مانیتورهای حرفهای، دقت رنگ بالایی دارند، نرخ تازهسازیشان بسیار بالاست و به نسبت قیمت بیشتری دارند. به طور کلی با یک میزان مشخص پول، میتوان یک مانیتور 32 اینچی 4k یا یک تلوزیون 50 اینچی 4k خرید.
3.نوع صفحه نمایش
مهمترین شباهت میان تلوزیون و مانیتور، انواع صفحههای نمایش آنهاست که عبارتند از:
- LCD
- LED
- OLED
- QLED
البته فنآوری OLED و QLED در تلویزیونها نسبت مانیتورها، رشد بیشتری پیدا کردهاست.
4.رزولوشن یا وضوح تصویر
منظور از وضوح یا رزولوشن تصویر، تعداد پیکسلها در کل صفحه است. یکی دیگر از تفاوتهای عمده مانیتور با تلویزیون، وضوح یا رزولوشن آن است. به طور کلی تا به امروز، حداقل 4 نوع رزولوشن در تلویزیون داریم که عبارتند از:
- 720p
- 1080p
- 4k
- 8k
منظور از تراکم پیکسلی، تعداد پیکسلهایی است که درون یک بخش خاص از صفحه قرار دارند و با اینچ اندازهگیری میشوند. هرچه تراکم پیکسلی بیشتر باشد، تصویر واضحتر خواهد بود. با توجه به اینکه ما تلوزیون را از فاصلهی دور تماشا میکنیم، تراکم پیکسلی آن برایمان اهمیت چندانی ندارد.
اما در مانیتور برعکس تلوزیون، چون از فاصلهی اندک به نمایشگر نگاه میکنیم، فاصله برایمان مهم است. این روزها، مانیتورها دارای نسبت تصویر استاندارد (16:9) بوده و سه رزولوشن دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- 1080p یا Full HD
- 2K یا 1440P یا Quad HD
- 2160p یا Ultra HD یا 4k
نمودار زیر رابطهی فاصلهی تماشاگر به صورت ایدهآل را به توجه به اندازه و رزولوشن تصویر به شما نشان میدهد:
5.فناوری HDR
تکنولوژی HDR، مخفف (High Dynamic Range) به معنای دامنه دینامیکی بالاست. در گذشته از این فناوری، تنها در دوربینهای عکاسی، استفاده میشد. اما این روزها؛ علاوه بر دوربینهای عکاسی، گوشیهای هوشمند، نمایشگرها و تلویزیونها نیز این قابلیت را دارند. قدمت حضور این تکنولوژی در تلویزیونها بسیار بیشتر از مانتیورهاست.
6.تأخیر ورودی یا (Input Lag)
Input Lag به زمانی گفته میشود که نمایشگر، دستورها را از دستگاههای ورودی مثل ماوس دریافت و در مانیتور اجرا میکند. تأخیر ورودی ارتباطی بسیار نزدیک با نرخ تازهسازی دارد و هرچه کمتر باشد، دستورات ورودی سریعتر در نمایشگر اجرا میگردند. یکی دیگر از موارد تفاوت مانیتور و تلویزیون، تأخیر ورودی کمتر نمایشگرها به نسبت تلوزیونهاست که برای بازیهای آنلاین گزینهی بهتری هستند.
7.زمان پاسخ دهی (Response Time)
منظور از Response Time، مدت زمانی است که تصویر به صورت شفاف روی صفحه نمایش شکل میگیرد. زمان پاسخدهی در مانیتورهایی که از نوع IPS هستند، حدود 5 میلیثانیه است. در حالیکه این زمان در تلوزیونها، حدود 15 میلی ثانیه برآورد شدهاست.
همانطور که متوجه شدید، یکی دیگر از موارد تفاوت مانیتور و تلویزیون، زمان پاسخدهی است. اگر از تلوزیون برای بازی استفاده میکنید، دستگاه را در حالت بازی قرار دهید تا تأخیر ورودی آن کمتر شود. علاوه براین از پنل IPS استفاده کنید. چون پنلهای VA، زمان پاسخگویی کمتری دارند.
8.نرخ به روزرسانی (Refresh Rate)
یک مانیتور گیمینگ میتواند تا 390 هرتز نرخ به روزرسانی داشته باشد. در حالیکه Refresh Rate تلوزیون بسیار کمتر بوده و بین 60 تا 240 هرتز است. منظور از رفرش ریت، تعداد دفعاتی است که نمایشگر میتواند در هر ثانیه، تصویر جدید با جزییات بیشتر نشان دهد.
9.زاویه دید
منظور از زاویه دید، حداکثر فاصلهای است که فرد هنوز تصویر باکیفیت میتواند ببیند و در عین حال نسبت به صفحه نمایش زاویه دید مناسب هم دارد. در مدلهای مختلف تلوزیون زاویه دید متفاوت است. در صورتی که قصد خرید یک تلوزیون دارید و قرار است، آن را در جایی بگذارید که از زاویه بسته و یا بغل هم بتوانید تماشا کنید، سراغ مدلی بروید که زاویهی بازتری داشته باشد. در مورد مانیتورها، از آنجاکه که کاربر مستقیم روبروی آن مینشیند، مسئلهی زاویه دید، چندان اهمیت ندارد.
و اما در آخر…
در نهایت در پاسخ به پرسش ” تلویزیون، برای گیمینگ بهتره یا مانیتور ” باید بگوییم، این مسئله کاملا سلیقهای است . اما مانیتورها سریعترند؛ خرید یک نمایشگر با رفرش ریت بالا نسبت به تلویزیون از لحاظ اقتصادی به صرفهتر است. از سوی دیگر صفحه نمایش تلوزیون بزرگتر است و بازی با رزولوشن بالا در آن بسیار لذتبخشتر است، به خصوص اگر میخواهید در اتاق نشیمن روی مبل راحتی بنشینید و بازی کنید!
چنانچه قصد خرید انواع مانیتور، پرینتر، اسکنر، انواع کاغذ، ویدیو پروژکتور، فکس و … دارید، میتوانید از طریق سایت خانه پرینتر اقدام کنید.
خانه پرینتر یک فروشگاه خرید اینترنتی زیر مجموعه شرکت «سرزمین کالاهای هوشمند خاورمیانه» است. در این فروشگاه ما مدعی هستیم، تمامی محصولاتمان با ضمانت «اصل بودن کالا» و «پایینترین قیمت» به مشتریان عرضه میشود.کافی است یک بار از محصولات ما خریداری کنید تا متوجه کیفیت خوب آنها شوید.
منبع: displayninja