در گذر زمان فناوریهای تصویری گوناگونی در خصوص نمایشگرها روی کار آمده است که هر کدام ویژگیهای مخصوص خود را دارند. یک نمایشگر خوب میتواند در کسب تجربهی کاربری رضایتبخش، بسیار مؤثر باشد. مانیتورها انواع مختلفی دارند و براساس نوع پنل دستهبندی میشوند. تقریبا تمام مانیتورهای نسل جدید در چند دستهی رایج قرار میگیرند. نمایشگرهای امروزی از فناوریهای مختلفی مانندLCD ،LED ،OLED تولید میشوند. در این مقاله به بررسی و دستهبندی انواع مانتیورهای کامپیوتر و فناوریهای تصویری دیگر میپردازیم؛ با ما در مجله تکنومگ همراه باشید.
معرفی انواع مانیتور و فناوریهای تصویری
مانیتور یکی از قطعات سختافزاری کامپیوتر است که اطلاعات ویدیویی و گرافیکی تولید شده توسط کامپیوتر را با کمک کارت ویدیو نمایش میدهد. خیلی از افراد مانیتور را با کامپیوتر اشتباه میگیرند درحالی که مانیتور یک صفحهنمایش و جزئی از یک سیستم کامپیوتری است. اولین مانیتور کامپیوتری روز یک مارس ۱۹۷۳ معرفی شد؛ این نمایشگر بخشی از سیستم کامپیوتری زیراکس آلتو (Xerox Alto) بود. نمایشگرهای قدیمی از صفحهی فلورسنت و لولهی پرتوی کاتُدی(CRT) ساخته شده بودند که سنگین و بزرگ بودند و فضای زیادی اشغال میکردند. امروزه دیگر اغلب نمایشگرها با فناوری صفحهی نمایش تختLCD و نور پسزمینهی LED ساخته میشوند و در مقایسه با فناوریهای تصویری قدیمیتری مثل CRT، فضای کمتری اشغال کرده و از کیفیت بسیار بالاتری برخوردار هستند. در ادامهی مطالب انواع مختلف این مانیتورها را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.
· مانیتور LCD
نمایشگرهای (Liquid Crystal Display) LCDحاوی مادهای به نام کریستال مایع هستند. ذرات این ماده، طوری چیده شدهاند که با عبور نور از آنها، تصویر ایجاد میشود. نمایشگرهای السیدی نسبت به CRT تصویر واضحتری دارند و اشعه کمتری ساطع میکنند.
مانیتورهای LCD بر خلاف نمونههای قدیمیتر، ضخامت کم و ظاهر زیباتری دارند. علاوه بر این، قدرت تفکیک رنگ، وضوح و کیفیت تصاویرشان، بسیار بهتر است و این امر در نمونههای گوناگون، بر حسب تعداد پیکسلهای به کار رفته در مانیتورها، متفاوت میباشد. امکان ارائهی تصاویر با کیفیت Full HD نیز در این نوع صفحه نمایش فراهم است و سرعت پاسخ دهی آنها بسیار بالا است و برخلاف فناوریهای تصویری ما قبل خود، با مشکل لرزش تصاویر مواجه نیستند.
با وجود چنین ویژگیهایی، نمایشگرهای LCD برای اتاق نشیمن و مکانهایی که کاربر مستقیماً روبروی مانیتور مینشیند، گزینهی کاربردی محسوب میشود. اما در زمان تماشا از زوایای کناری احتمالاً با محدودیتهایی روبهرو خواهید شد. مهمترین نقطه ضعف نمایشگرهای LCD آسیب پذیر بودن آنها میباشد. در صورتی که تعدادی از پیکسلهای این مانیتور از بین بروند، قابلیت ترمیم آنها وجود ندارد و به تدریج، سایر پیکسلها نیز از بین خواهند رفت.
· مانیتور LED
مانیتورهای LED (Light-Emitting Diode) با استفاده از دیودهای نوری و از کنار هم قرار گرفتن هزاران LED برای تولید نورهای گوناگون ساخته میشوند. در چنین نمایشگرهایی از یک پنل LED به عنوان منبع نور استفاده میشود. ویژگیهای ظاهری این نمایشگر تقریبا مشابه با LCD میباشد؛ شکل آن تخت، بسیار نازک و سبک میباشد و از این نظر حتی نسبت به مانیتورهای LCD نیز برتری دارد.
کنتراست این مانیتورها بسیار بالا بوده و کیفیت تصاویر ارائه شده توسط آنها، به نسبت تمامی نمونههای پیشین بهتر است. مزیت قابل توجه صفحه نمایشهای LED در مقایسه با دیگر فناوریهای تصویری قدیمیتر زاویه دید مناسبتر، نمایش بهتر تصاویر سیاه و همچنین روشنایی بیشتر میباشد. مانتیورهای LED انرژی کمتری مصرف میکنند و در استفادههای طولانی مدت به چشمها آسیب نمیزنند.
· مانیتور QLED
QLED مخفف عبارت Quantum Dot LED است و مدلی از LED محسوب میشود که نیاز به نور پس زمینه دارد. عملکرد نمایشگرهای QLED به این صورت است که نور پسزمینه به نقاط کوانتومی در صفحه برخورد کرده و نورهای رنگی متفاوتی ساطع میشود.
برخی از نمایشگرهای QLED میتوان تصاویری با کیفیت استثنایی8K تماشا کرد. علاوه بر وضوح فوق العاده تصاویر در صفحه نمایشهای QLED مزیتهایی چون روشنایی 50 تا 100 برابر بیشتر از نمایشگرهای LCD، مصرف انرژی کمتر و نبود احتمال سوختگی شدید صفحه از نقاط قوت نمایشگرهای QLED به شمار میرود. برای مثال، تلویزیونهای QLED نسبت به OLED، دو برابر مصرف انرژی کمتر دارند.
· مانیتور OLED
فناوریهای تصویری بهکار رفته در OLED (Organic Light-Emitting Diode) با نمایشگرهای LED متفاوت است؛ این نوع مانیتورها شامل لایههایی از مواد آلی هستند که به وسیلهی جریان الکتریکی به نور تبدیل میشوند. نمایشگرهای خانگی OLED برای روشن کردن صفحه نیازی به نور پسزمینه ندارند (برخلاف LED و QLED ) به همین جهت میتوان چنین نمایشگرهایی را بسیار نازک و حتی منعطف ساخت. همچنین به دلیل روشن شدن مستقل دیودها، نمایشگرهای OLED با ایجاد رنگهای عمیقتر و کنتراست واضحتر، تصاویر را سریعتر پردازش میکنند.
مانیتورهای OLED در کنار مزایای فوق العادهشان، معایبی نیز دارند. به طور مثال OLEDها مصرف انرژی زیادی دارند. همچنین احتمال سوختگی نمایشگرهای OLED بالاست. جدا از ویژگیهای فنی و طراحی نمایشگرهایOLED، بسیار گران قیمت هستند. از این رو تولیدشان با محدودیتهایی روبهرو میباشد.
· مانیتورهای لمسی
این فناوریهای تصویری لمسی نقش وسیله ورودی را ایفا میکنند و به کاربران امکان میدهند که به جای ماوس و کیبورد، با استفاده از قلم نوری یا انگشت با کامپیوتر در تعامل باشند. وقتی کاربران نمایشگر را با انگشت لمس میکنند، یک رویداد ایجاد شده و اطلاعات آن برای پردازش به کنترلر ارسال میشود.
مانیتورهای لمسی انواع مختلفی دارند که سه مورد از متداولترین آنها عبارتند از:
-
- صفحه لمسی مقاومتی: این نمایشگرها شامل یک لایه نازک رسانای فلزی و مقاوم هستند. وقتی صفحه لمس میشود، تغییراتی در جریان الکتریسیته شکل میگیرد که برای کنترلر ارسال میشوند.
- صفحه نمایش لمسی موج سطحی: این نمایشگرها ورودی را از طریق امواج فراصوت پردازش میکنند. زمانی که کاربر نمایشگر را لمس میکند، موج پردازش شده و توسط کامپیوتر جذب میشود.
- صفحه نمایش لمسی خازنی: این صفحه نمایش شامل یک روکش با موادی است که بار الکترونیک دارند. این مواد، به صورت پیوسته جریان را از روی نمایشگر عبور میدهند. چنین نمایشگرهایی بیشتر با انگشت استفاده میشوند تا قلم نوری.
سخن پایانی
شناخت انواع مانیتور به شما کمک میکند تا حین خرید سردرگم نشده و با آگاهی کامل بین گزینههای موجود، انتخاب کنید. در این مقاله با انواع مانیتور و فناوریهای تصویری آشنا شده و هر یک را مورد بررسی قرار دادیم و ویژگیها، مزایا و معایب آنها را مطرح نمودیم. چنانچه قصد خرید مانیتور کامپیوتر، پرینتر، اسکنر، انواع کاغذ، ویدیو پروژکتور، فکس و … دارید، میتوانید از طریق سایت خانه پرینتر اقدام کنید.
خانه پرینتر یک فروشگاه خرید اینترنتی زیر مجموعه شرکت «سرزمین کالاهای هوشمند خاورمیانه» است. در این فروشگاه ما مدعی هستیم، تمامی محصولاتمان با ضمانت «اصل بودن کالا» و «پایینترین قیمت» به مشتریان عرضه میشود.کافی است یک بار از محصولات ما خریداری کنید تا متوجه کیفیت خوب آنها شوید.
منابع: Wikipedia – mftniavaran